A Pesti Duna-part, mint a Világörökség része - helytörténeti vetélkedő

2018.01.31-05.29.
A Kincses Belváros Egyesület által kezdeményezett, idén hatodik alkalommal megrendezendő helytörténeti vetélkedő célja, hogy a 13-14 éves korosztállyal megismertesse, megszerettesse szűkebb környezete kulturális értékeit. Játékos formában olyan szempontokra is felhívja a figyelmet, ami az iskolai tananyagnak nem része. Minden év fő témája valamilyen évforduló, vagy aktualitás. Így került sor idén a pesti Duna-part értékeinek bemutatására, ami a Világörökség részét képezi építészetileg.

Európai királyok, királynők rajzpályázat

2018.02.28-05.18.
Az Europe Direct hálózat szolnoki irodája évek óta szervez rajzpályázatokat európai témákban. Ebben az évben az Európai Év alkalmából a pályázat témája: Európai királyok, királynők, kicsit kapcsolódva a magyarországi Mátyás király évfordulóhoz is. A legjobb rajzokból kiállítás készül az Európa Napra a Verseghy Könyvtárban, Szolnokon.

Petőfi Sándor Szavalóverseny és Március 15-i ünnepség, Szalárd

2018.03.09-10.
A Szalárdi János Egyesület már tíz éve minden évben megrendezi a Petőfi Sándor Szavalóversenyt és Március 15-i Ünnepséget, a szalárdi és a Szalárd körzeti (Bihar megye) iskolák tanulói számára, ezzel tisztelegve nemzetünk nagyjai előtt. A rendezvény nem csak egy szavalóverseny, hanem nemzeti ünnepség is egyben.

„Épített örökségünk megőrzése” – XXIV. Nemzetközi Építész Diákkonferencia

2018-04.06-08.
A három napos konferencia az évenkénti rendezvények sorában az épített örökségi, műemléki szakmákat oktató középfokú intézmények hazai és határokon túli diákjainak 24. találkozója, építészeti kulturális értékek bemutatásának élő műhelye - tematikus poszter- és felmérési diákpályázati kiállítással, tanulmányúttal, helyismereti vetélkedővel, ünnepélyes eredményhirdetéssel. Célkitűzés az épített örökség gondozása iránt elkötelezett szakember utánpótlás nevelése.

Széchényi Nap – Európa Nap

2018.04.20.
Barcsi Széchényi Ferenc Gimnázium névadójának tiszteletére minden évben megrendezi diákjainak a Széchényi Napot, melynek alkalmából idei tanévben Európa Napot tartanak. Az iskola az Európai Parlament Nagykövet Iskolájaként a Kulturális Örökség Európai Évéhez kapcsolódva a diákok előzetes felkészülést követően osztályok közti vetélkedő keretében adnak számot tudásukról.

NÖVÉNYEK TITKAI – botanikai különlegességek látása, tapintása és ízlelése

2018.06.01.
Az FM-KASZK Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakgimnáziuma és Kollégiuma programja keretében lehetőséget teremt általános iskolai diákcsoportok számára, hogy megismerhessék egy kertészeti képzéssel foglakozó iskola botanikus kertjét. A program célja a növényvilág rejtelmeinek, a hazai flóra legismertebb növényeinek és botanikai különlegességeiknek élményközpontú bemutatása.

Kolozsvári Gyerekfesztivál

2018.06.16-17.
A Kolozsvári Gyerekfesztivál célja, hogy két egész napon át tartó szórakoztatást nyújtson a gyerekek számára oly módon, hogy pozitív értékeket közvetítsen a résztvevőknek. A játékok kimondottan a gyermeki kiváncsiságra, fantáziára, mozgásigényre épülnek, számos hagyományainkban élő játékot keltünk életre e két nap folyamán. A fesztivált koncertek, bábelőadások, beszélgetések színesítik.

Kapolcska Program – összművészeti ifjúsági tábor és családi fesztivál

2018.06.24 - 07.01.
A Kapolcska Program olyan „kulturális startup”, amely központjában a legfiatalabbak minőségközpontú szórakoztatása és nevelése áll. A Program a 9-15 éves korosztályt és a családokat szólítja meg. A művészek, a pedagógusok és a fiatalok interaktív kapcsolatára épülő innovatív projekt célja, hogy 2020-ra a kis település nyári, nemzetközi oktatási-művészeti központtá váljon.

Foglalkozások iskolai csoportoknak a ljubljanai Balassi intézetben

2018.09.18-22.
A 2017-es Nyelvek Fesztiválja alkalmából tartott iskolai foglalkozások sikerét tekintve 2018-ban is terveznek egy hasonló jellegű együttműködést a rendezvényen. A Kulturális Örökség Hete és az Európai Nyelvek Napja alkalmából szervezett workshopon magyarországi kézműves szakemberek nemezelési technikákat mutatnak be szlovén kis- és középiskolásoknak.