2018. ősz
A Kulturális Szemle a Kárpát-medencei magyar vonatkozású és/vagy magyar nyelven publikált kulturális értékek, hagyományok és újítások bemutatását és elemzését közzéadó interdiszciplináris online tudományos folyóirat. Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. 2018. őszére egy tematikus számot tervez a folyóiratban, amely a kulturális örökségek kutatásait fogja össze nemzetközi és hazai vonatkozásban tapasztalt és junior kutatók írásaival.

A Kulturális Szemle tematikus száma a kulturális örökségek témakörét járja körül. A tudományos kutatások egyrészt bemutatják a kulturális örökségekkel foglalkozó szakirodalmi hátteret, az eddigi kutatások eredményeit, másrészt új kutatási eredményeket tárhatnak fel a kulturális örökségek témaköréhez.

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. az elmúlt években is számos kutatása kapcsán érintette a kulturális örökségek témáját, legyen szó akár egy-egy emblematikus személy szellemi örökségéről (pl. Rákóczi Ferenc, Petőfi Sándor), akár a mindennapi hagyományok, értékek feltárásáról. Ezek összegző feldolgozása történik meg a tematikus számban.

A Művelődési Intézet mellett számos felsőoktatási intézmény szaktanszéke érinti a kulturális örökség kutatását és oktatását, valamint a határon túli magyar közművelődési szervezetek és felsőoktatási intézmények is foglalkoznak a témakörrel. Az ő munkáikból is szemez a tematikus szám, hogy minél szélesebb körből bemutassa a Kárpát-medencében kulturális örökség kutatással foglalkozó szakembereket és kutatási eredményeiket.

A programban résztvevő partnerek: NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft., Művelődéstudományi és Andragógiai Szakbizottság, Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal térségbeli országai (Románia, Szerbia (Vajdaság), Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna)

Projektgazda: NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft.
Program típusa: tanulmány, felmérés, kutatói tevékenység
Célcsoport: Minden korosztály
Helyszín: Kárpát-medence
Elérhetőség: http://kozossegimuvelodes.hu/