2018.11.12.
A konferencia megszervezésének apropóját két esemény adja: 1998-ban alakult meg a Kulturális Örökség Igazgatósága (azóta megszűnt) és 2018-ban ünnepeljük a Kulturális Örökség Európai Évét. A konferencia célja, hogy áttekintést adjon a régészeti örökségvédelemnek e két időpont között eltelt 20 évének történéseiről, jelentősebb fordulópontjairól, kitérve a jelen kérdéseire és a jövőbeni kihívásokra.

A régészeti kulturális örökség a kulturális örökség integráns része. Az Európai Év kitűnő lehetőséget ad arra, hogy áttekintsük, milyen módon változott az elmúlt 20 évben a régészeti kulturális örökség törvényi kezelése, és hogyan működik a gyakorlatban a különböző intézményeknél. A régészeti kulturális örökséggel foglalkozó tudósítások naponta szerepelnek a médiában, akár szenzációs leletek, új kutatási módszerek, pusztuló lelőhelyek vagy éppen kiállítások bemutatásával. A konferenciának az is célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a régészeti kulturális örökség védelmének fontosságára.

A konferenciát a régészet oktatásával 240 éve foglalkozó egyetem és a civil szervezetek körét képviselő Magyar Régész Szövetség szervezi, összekapcsolva így a régészeti kulturális örökség különböző felelős szereplőit.

A konferencia részletes programja itt érhető el.

Projektgazda: ELTE BTK Régészettudományi Intézet
Projekt típusa: konferencia
Helyszín: Budapest
Elérhetőség: http://regeszet.elte.hu/