2018.05.25.
A Tokaji Világörökségi Szakmai Nap és a Takács András Emlékdíj Dr. Takács András emlékének adózik, aki a Széchenyi Programirodán belül a Tokaj-Hegyalja Világörökségi Térségfejlesztési Programiroda vezetője volt 2011-től. Az ő feladata volt a Borvidékkel kapcsolatos fejlesztéspolitikai feladatok koordinálása. Azért dolgozott, hogy kulturális és természeti értékek védelme mellett jelentősen növekedjen a térség szőlészeti, borászati és turisztikai jövedelemtermelő képessége.

Dr. Takács András szellemiségére való emlékezés jegyében mindig az a személy kapja az elismerést, aki a legtöbbet tette adott évben (vagy egy időszakban) a világörökségi értékek megőrzéséért, illetve a Borvidék fejlesztéséért. A díjátadó ünnepség minden évben világörökségi szakmai nappal van összekötve, melynek a témája: Hogyan élünk együtt történelmi örökségünkkel a világörökségi tájban?

A szakmai nap részletes programja:

  • Molnár Péter (Bor-Vidék Tokaj-Hegyalja Társaság, elnök): Bevezető gondolatok
  • Díjátadó
  • Csorba Csaba (történész): Tokaj-Hegyalja a történelemben
  • Makoldi Miklós (Tokaji Múzeum, régész):
    KINCSES KERESZTÚR Avagy miért fontos ismernünk múltunk régészetét?
  • Gulyás László Szabolcs (főiskolai adjunktus,Nyíregyházi Egyetem):
    Szőlőmonokultura és városfejlődés a középkori Hegyalján
  • A díjazott előadása dűlőtúrával egybekötve

Az esemény kiemelt célja az olyan emberek elismerése, akik sokat tettek a Tokaj-Hegyalja világörökségi kultúrtáj egyetemes értékeinek megőrzéséért, ápolásért és továbbadásáért a jövő generációja számára.  A világörökségi szakmai napon átadott elismerést olyan személy vagy közösség kaphatja, aki-amely munkájával hozzájárul a borvidék felemelkedéséhez, népszerűsítéséhez, fejlődéséhez, szakmai példát mutat, hozzáértésével a minőséget, a világörökségi értékek megőrzését szolgálja, és elősegíti a borvidék szereplőinek közösségi életét.

A Takács András Emlékdíj eddigi díjazottjai:
2015: Rák József, Hercegkút polgármestere
2016: Salamin Ferenc és Kovács Ágnes, építészek
2017: Tokaj-Hegyalja Piac

Projektgazda: Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft.
Program típusa: rendezvény
Célcsoport: minden korosztály
Helyszín: Tokaj
Elérhetőség: http://www.tbft.hu/