2018 júniusának első hétvégéjén valósul meg a Történeti kertek, kastélyparkok napja, amely, csatlakozva a Franciaországban évek óta sikeresen futó programsorozathoz, idén újabb országokkal, köztük Magyarországgal bővül.

Az Európai Kulturális Örökség Információs Hálózata (HEREIN) 2015-ben indította el a „HEREIN in Garden” nevű alprojektjét azzal a céllal, hogy a kertépítészeti örökség szakpolitikájával kapcsolatos kérdések európai szinten is szélesebb körű figyelmet kaphassanak. A szervezet 2018-ban a Kulturális Örökség Európai Éve részeként a franciaországi program kibővítését tervezi, melyhez Franciaország mellett négy ország csatlakozik (Litvánia, Magyarország, Németország, Szlovákia).

A program főszervezője a Francia Kulturális Minisztérium, az európai rendezvénysorozatba való csatlakozás, a hivatalos kommunikációs csomag elérése, illetve a francia honlapon való megjelenés (www.rendezvousauxjardins.culturecommunication.gouv.fr ) érdekében az alábbi linken lehet regisztrálni az eseménysorozatban részt venni kívánó kerteknek, parkoknak, arborétumoknak:

https://openagenda.com/rdvj-2018-europe/addevent?lang=en

A regisztráció április végéig lehetséges. Az európai kezdeményezés magyarországi programsorozatába való bekerülés érdekében jelentkezésüket egyúttal az zGsUTagJQwDKrRoYG2YTZXljaDIwMTguaHVuZ2FyeUBtZS5nb3YuaHU= e-mail címen is jelezzék a Tematikus Év hazai koordinátorai részére.

A programról bővebb információt itt olvashat.